Uppföljning solceller - Halvtid

Så här i halvtid känns det bra att göra en uppföljning av hur det gått med våra solceller. Stämmer kalkylerna vi fick vid köpet?
Eftersom vi i jan/feb hade lite inkörningsproblem har vi gjort uppföljning på mars – sept, dvs 7 månader när det är mest produktion av solel.  Vi ser inga direkta skillnader mellan de båda husen varför vi här redovisar totalen för hela föreningen.

Energi

Tittar vi först på diagrammet för energi i kWh så kan vi konstatera att vi producerat ca 70% mer el än vad vi köpt in från Kraftringen. Likaså så har vi hittills i år sålt ca 77% av sol- elen och bara använt 23% själva.

Då får man också komma ihåg att vår elförbrukning är väsentligt lägre på sommarhalvåret, samtidigt som produktionen är som störst, så det kommer att ändra sig på helårsbas.

Ekonomi

Tittar vi på vad förbrukningen motsvarar i kostnader och intäkter ser vi att trots att vi säljer betydligt mer än vad vi köper el, så är kostnaderna för inköpt el betydligt större än intäkterna för såld sol-el.

Detta beror till största delen på att avgifterna för elnätet är så stor del av elkostnaden. Vi kan också se att värdet av egenanvänd sol-el är ca 30% av inköpt el.

Hur stämmer det med offerten?

Offerten gäller helår och utfallet nedanan är efter 7 månader, varför det ser ut som om vi på helårsbasis kommer att nå målen för både energiproduktion och besparing, men osvuret är bäst.

 

Offert år 1

Utfall 7 mån

Solproduktion kWh111 800104 771
Besparing kronor130 00094 640

Hur har vi räknat?

Värdena för förbrukning av el i husen (fastighets- och hushållsel) samt försäljning av solel är hämtade från Kraftringens fakturor. Egenanvänd solel har beräknats och är lika med Totalt använd el (via vår mätning av gemensam el) minus Förbrukad el Kraftringen.

För att beräkna det ekonomiska värdet av egenförbrukad solel, så har vi använt det för varje månad gällande rörliga elpris som vi annars skulle fått betala via inköpt el från Kraftringen.