Området

Nedanstående text är i stort sett hämtad från Wikipedia, där du kan läsa mer här

Namnet Bjärred (uttalas ''bjärre'd'') kommer från ordet "bjerg", som betyder höjd eller kulle, något som kan anknyta till den höjd på vilken samhället ligger från Öresund sett.

Orten växte upp som badort till Lund under de sista åren av 1800-talet. År 1899 påbörjades bygget av den elva kilometer långa järnvägen   mellan Lund och Bjärred. Den öppnades för trafik den 27 juli 1901 och trafikerades av ånglok. Från början var det tänkt att det skulle bli en elektrifierad järnväg, men då det var något dyrt, beslöts att använda beprövad ångfordonsteknik. Järnvägen elektrifierades dock 1916. Linjen blev aldrig någon vinstgivande affär, och den lades ner den 15 juni 1939, varefter spåret revs upp 1940. Kvar finns idag stationshhuset i Bjärred, som i dag används som restaurang.

Tätorten kan delas in i fyra områden: Löddesnäs (i nordväst), Borgeby (i norr), Bjärehov med Bydall i ortens centrala del, samt i söder Gamla Bjärred och Haboljung. Det finns en större park inne i samhället som heter Bjärehovsparken och som har fått ge namn åt ett bostadsområde i centrala Bjärred samt skola och idrottshall. En liten bit ifrån Bjärehovsparken ligger det andra Färghuset. I den centrala delen av Bjärred fanns förr Högsäters fruktodlingar som grundades av Eric Jungquist i början av 1920-talet. Detta område utgör sedan 1996–2000 ett bostadsområde där bl.a. Brf Äppleodlingen ligger.

Längs stranden i Löddesnäs i norra Bjärred finns ett naturreservat vars främsta kännetecken är den ca 10–15 m höga vall, Littorinavallen, som går parallellt med stranden. Ovanför vallen finns ett ängsområde som kallas Gyllins ängar. Namnet Gyllin kommer från den person som ägde en stor bit av Bjärred i början av 1900-talet. Lödde å (som ovan Kävlinge kallas Kävlingeån) rinner ut i Öresund norr om Bjärred och där finns också ett fågeltorn.

Tätorten har en långgrund strand mot Öresund och en 574 meter lång badbrygga, Långa bryggan, en av Sveriges längsta badbryggor och Skånes längsta.[5] Under 2004 uppfördes ett kallbadhus längst ute på bryggan. Där finns i dag också en restaurang. I närheten finns Saltsjöbadens kiosk (av lokalbefolkningen kallad "Sommarkiosken" eller "Glasskiosken")

Bjärred har i dag en prägel av välbärgad förort.

Fler bilder

hittar Du här på Google Bilder